maanantai 20. heinäkuuta 2015

Huolestuttavia uutisia Mont Blancilta

Viikonlopun aikana sain viestejä usealta kiipeilijältä. Gouterin reitti Mont Blancilla on jouduttu sulkemaan. Chamonet.com-sivuston tiedotteen mukaan vuorella on ollut normaalia lämpimämpää, mikä on aiheuttanut sen, että lumi sulaa nopeasti. Tästä johtuen putoilevien kivien, jään ja lumen vaara on normaalia suurempi. Viime viikon torstaina reitin vaarallisimmassa kohdassa menehtyi kiipeilijä ja lauantaina reitti suljettiin. Myös Gouterin vuoristomaja tiedottaa olosuhdemuutoksista www-sivuillaan ja Facebookissaan.

Laitoin sähköpostia oppaallemme Pettelle ja pyysin hänen arviotaan tilanteesta. Pette vastasi, että Keski- ja Etelä-Euroopan ennätyskuuman kesän johdosta vuorilla lumet todellakin ovat sulaneet nopeasti. Gouterin reitillä on putoilee tällä hetkellä kiviä koko ajan.

Pette kertoi, että edellisen kerran noin viisi vuotta sitten, kun reitti suljettiin, se oli suljettuna joitakin päiviä. Kymmenisen vuotta sitten reitti oli suljettuna kolmisen viikkoa johtuen ennätyskuumasta kesästä. Oppaamme seuraa pitkän aikajänteen ennusteita silmä kovana ja pitää meitä ajan tasalla tilanteesta.

Säätiloille ei voi mitään. Yritän olla huolestumatta liikaa. Muutenkin on nyt paljon mielessä. Aikaa on vielä pari viikkoa, ja olosuhteet ehtivät muuttua. Sen verran on taikauskoinen olo, etten halua ryhtyä asiaa enempää tässä spekuloimaan, mutta kyllä toiveita erilaisille säiden valtiaille on lähetetty runsain mitoin.

Pitäkää peukkuja ja toivokaa nopeasti kylmiä kelejä Keski-Eurooppaan ja lumisateita Blancille!

Muuten, jos kiinnostaa perehtyä Mont Blancin sääolosuhteisiin reaaliajassa, tsekkaa tämä linkki.4 kommenttia:

 1. Mietin just sama asiaa vikonloppuna kun luin netistä et tuolla seudulla on joku helleaalto tulossa tännepäin. En tiennyt et kivet tippuu sillain aattelin et vedestä ja pehmeästä lumesta tulis ongelmia. Mut on tässä aikaa vielä ja tuolla sää vaihtuu nopeasti,joten älä huolestu turhaan. Asioilla on aina tapana järjästyä. Nyt vaan malttia ja tsemppiä ootellessa.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumi ja jää sitovat kivet paikalleen ja sulaminen pistää vähän kaiken liikenteeseen. Olet oikeassa, eipä tässä voi juuri muuta tehdä kuin odotella ja toivoa parasta. Kiitos positiivisuudestasi, sillä mennään! :)

   Poista
 2. Huippua, olet saanut lähtöluvan, on sul ollu kiva valmentaja ja kannustava varmaan. Ihanaa, kun sulla on ollut mahdollisuus tuommoiseen opastukseen ruoan ja liikunnan suhteen, se helpottaa paljon ja jos vielä noudattaa niitä, ni mikä ettei lähtölupaa estäis. Hauska oli tuo sun elokuvareissu, nauratti niin, mutta olen kokenut saman useaan kertaan, ei vaan silmät pysy auki ja sillä siisti. No sitten luin tuon huolestuttavan jutun vuorilta, ei hitsi, ei oo totta!! Oon kyllä oppinut paljon uusia asioita sinulta, mitä pitää seurata, että ei sinne niin vaan kiivettä. Uutisissa taidettii sanoa äsken, että keski-eurooppaan tulee kylmää kylmää ilmaa, kuulinkohan oikein? Nyt minäkin alan seurata maailman säätä, enkä vaan Kuopion säätä, täähän menee jännäksi. Peukut pystyyn teille kiipeilijöille nyt, että onnistuu, eikä pitkity lähtö. Kyllä unelmasi toteutuu. Tänään soi radiossa Luis Armsrongin kappale " What a wonderful world" ja ajattelin, että siellä huipulla kun seisot ja katselet maalilmaa, mietippä tota kappaletta, se on huippu! Nyt nukkumaan, aamulla lenkille, loma jatkuu, mutta kotona ollaan taas käymässä ja viikonloppuna pääsen kipittelee puolikkaan. Treenit sulla jatkuu ja ajatus poukkoilee, mutta nauti kaikesta. T. Leena


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Leena!
   Tapsa on ollut loistava apu: kun on ammattilaisen avulla saanut treenin ja ruokavalion kohdilleen, alkaa tuloksiakin näkyä ihan uudella tavalla. Ennen tätä projektia olen harrastanut juoksua ja kuntosalia useamman vuoden. Mutta nyt huomaan konkreettisen eron sekä tekemisessä että tuloksissa, kun kokonaisuus on mietitympi ja suunnitelmallinen.

   Yritän olla liikaa ajattelematta tätä säätilannetta, ettei mene stressaamiseksi. Olemassa on vaihtoehtoisia reittejä ja luotan, että jos huiputtamaan vaan pääsee, Pette meidät sinne vie. Aikaa on vielä sään muuttua ja uskon vahvasti, että elokuun 9. tai 10. päivänä seison Blancin huipulla. Lupaan hyräillä Wonderful worldia! :D

   Nautihan lomasta ja treenistä! Vilpoisemmassa kesässä on se hyvä puoli, että juokseminen on silloin erityisen kivaa. Toivottavasti puolikas rullaa mukavasti!

   Aurinkoa!

   Poista

Kiitos, kun kysyt, tsemppaat ja/tai kommentoit Janiinan Vuorenvalloitusta!