sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Joko? Joko? Joko? – No, entä nyt?

Lentoliput odottavat sähköpostissani. Elokuun toisena päivänä, kello viisi minuuttia yli kahdeksan aamulla koneemme lähtee kohti Geneveä. Matka Geneven kentältä kohti Verbier-kylää alkaa luultavasti seitsemän maissa illalla. Seuraavana aamuna alkaa harjoittelu.

Minua jännittää. Sellaista hyvää jännitystä. Innostunutta, malttamatonta.
Olen välillä vähän huono odottamaan. Eräässä työpalaverissa kollega seurasi nauraen tuskastumistani, kun odotin neuvottelutekniikan käynnistymistä:
– Koeta kestää, tuossa menee vain noin puoli minuuttia!

Janiina Ojanen Vuorenvalloitus
Mutta Mont Blancia minä olen odottanut kohta kymmenen kuukautta. Olen nauttinut odottamisesta.

Aluksi kädet olivat täynnä valmisteluja, käytännön järjestelyjä ja varauksia sekä sellaista työtä, joka liittyy välillisesti projektiin: esimerkiksi sponsorikuvioiden pohtimista ja järjestelyä.

Kun matkan mahdollistavat raamit oli piirretty, alkoi hidas taivallus kohti huippua. Ensimmäisten kuukausien aikana kokonaisuus piirtyi mieleeni vahvasti fyysisen harjoittelun kautta. Kunnon kehittäminen oli lähestulkoon ainoa konkreettinen asia, johon saatoin tarttua. Valmentajani Tapio on ohjannut minua maltillisilla askelilla kohti huiputuskuntoa.  Mutta kropan treenaus on vain pieni osa kokonaisuutta. Välillä on tuntunut, että mitä enemmän selvitän asioita, sitä enemmän minulla oli kysymyksiä. Odotin tuloksia treenistä. Niin ja henkisestä valmistautumisesta myös: "Niin että missä ihmeessä se kärsivällisyys viipyy?" :D

Kuitenkin kuukausien kuluessa asiat ovat pikkuhiljaa loksahdelleet kohdilleen. Varusteasia huoletti minua, ja sain erilaisia, osin ristiriitaisia neuvoja. Mutta sitten vietin hienon päivän itsekin vuorikiipeilyä harrastaneen Scandinavian Outdoorin asiantuntijan Niinan kanssa. Lopputuloksena oli runsaasti tietoa ja huiputusvarusteet. Olen keskustellut ja saanut opastusta lukuisilta mahtavilta ihmisiltä kuten hankalissa olosuhteissa Mont Blancilla kiivenneeltä Tonilta, Mount Everestin ensimmäisenä suomalaisena naisena huiputtaneelta Carina Räihältä ja vammaiskiipeilijä Opa Salpakoskelta, unohtamatta opastani Petteä ja kaveriani Sakua, joka on vienyt minua seinäkiipeilemään ja neuvonut käytännön selvitystyössä.
Janiina OjanenVälillä asiat ovat edenneet hitaasti, liian hitaasti. Mutta kun vain olen malttanut mieleni, jokainen haaste on ratkennut.

Tyttäreni odottaa myös. Hän odottaa, että tämä olisi ohi. Vaikka kaikin mahdollisin tavoin olemme asiaa käsitelleet, huolestuu hän välillä. Se tuskastuttaa minua. En haluaisi kuormittaa häntä. Mutta edelleen olen varma, että myös hän oppii tästä. Pitkäjänteistä tekemistä, rohkeutta tarttua haasteisiin, kykyä odottaa maalin saavuttamista.

Kysymykseni ovat saaneet vastauksia. Kuntoni kohonnut tavoitteiden mukaisesti. Mieli tuntuu valmiilta. Aiemmin en ole kokenut tällaista virittäytyneisyyden tilaa. Kuin olisin kilpajuoksun lähtötelineissä. Se on jännittävä, suorastaan huumaava tunne.

Jostain selkäytimestä nousee mieleen se vanha mantramainen takapenkkijollotus, jolla lapsena minä ja siskoni veimme isän hermoromahduksen partaalle, kun  kiersimme Eurooppaa ilmastoimattomalla pikkuautolla, joka hädin tuskin pystyi ylittämään Saksan baanojen nopeuden alarajoitukset:
– Ollaanko jo kohta perillä? Onko vielä pitkä matka? Ollaanko jo kohta perillä? Onko vielä pitkä matka...

6 kommenttia:

 1. Nuo viimeiset kysymykset ovat niiiiin tuttuja lapsuudesta.

  Hyvin on sinun valmistautumisesi sujunut myös se henkinen puoli. :) Olen ihan varma että kaikki sujuu hyvin. Mutta kaikille asioille ei vaan voi mitään tai kaikkia asoita ei itse pysty vallitsemaan (esim. sää). Tsemppiä huiputukseen.
  Mistä voi seurata sinun reaaliaikaista huiputusta (täältä, twiitistä, facebookista vai jostain muusta vai kaikista niistä).
  Terv. Eimi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Eimi, kiitos tsempistä! Kyllä oma olo alkaa aika valmis olla, ainakin pään sisällä. Kroppaa mieluusti vielä vähän treenaan. :)
   Huiputusreissua raportoin Facebookiin mahdollisuuksien mukaan reaaliajassa ja muutaman päivään viiveellä tänne blogiinkin on tarkoitus jotain sisältöä laittaa, riippuen vähän aikatauluista ja yhteyksistä. Tarkempaa blogitarinaa sitten reissusta palatessa. Mutta Facebookia seuraamalla saa päivityksiä nopeimmin matka aikana!
   Kohta mennään!

   Poista
  2. Tarkennan vielä, että minun omaa Facebookiani. Sinne vaan kaikki seurailemaan! ;)

   Poista
 2. Kuulostaa vähän siltä, et Pette ja Lakulla en täys työ pitää sut rauhallisena lähtöhetkellä.
  Vähän niinkuin lehmät pääsivät laitumella ennenvanhaa,ei malttanu odottaa et portti aukesi,vaan piti mennä joko alle tai yli.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei minua suotta kutsuta ystävien keskuudessa "karmit kaulassa -tytöksi" :D

   Poista
 3. Nopeus on "tietyssä" asioissa valttia..;)

  VastaaPoista

Kiitos, kun kysyt, tsemppaat ja/tai kommentoit Janiinan Vuorenvalloitusta!