keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Miltä näyttää Vuorenvalloittaja massakauden jälkeen? – välitilinpäätös

Tuntuu uskomattomalta mutta totta se on: Vuorenvalloitus-harjoittelun ensimmäinen kolmannes alkaa olla takana! Aika on lentänyt uskomattoman nopeasti. Nyt on ihan hyvä hetki katsoa, mitä on saatu aikaiseksi.

Käytännön järjestelyt ovat hyvällä mallilla: Lennot on varattu. Huiputusreissun kumppani on valittu ja aikataulu lyöty lukkoon. Päätimme varata huiputuksen jälkeen palkinnoksi itsellemme pari ylimääräistä Geneveen tutustumispäivää. Hotelli siksi aikaa on katsottu. Kerron järjestelyistä ja matkasuunnitelmista tarkemmin hiukan myöhemmin.

Varusteista harjoituskaudella on huolehtinut yhteistyökumppanini Nikander.fi. Huiputukseen tarvitaan vielä yhtä sun toista, mutta onneksi siihen on vielä aikaa. Palaan myös näihin vaate- ja varusteasioihin.

Entäpä fyysinen kunto?
Joulun alla tuli todettua, että kurinalaisuudesta oli hyötyä: numeeriset mittaustulokset olivat toivotulla tasolla. Lihasvoiman kasvun olen kyllä huomannut itsekin, juoksu kulkee kepeämmin kuin koskaan aiemmin, ja harjoitellessa olen saanut kasvattaa painoja tasaiseen tahtiin.
Innostuin muuten liittymään Facebookissa ryhmään, jonka tavoitteena on lankuttaa joka päivä helmikuussa. Ihan mielenkiintoista nähdä, onnistunko päiväkohtaisia aikatauluja noudattamalla kuun lopussa lankuttamaan vähintään vaaditut 240 sekuntia. Tarkennettakoon nyt vielä, etten nyt puhu siitä hassuissa paikoissa makoilusta, vaan keskikehon lihastreenistä. (Mutta jos se sujuu, otan sitten seuraavaksi ohjelmaan pöllöilyn?)

Vaikka uhittelin, että kehoni on välineeni, Vuorenvalloituskoneeni, pakko on myöntää, että minua
kiinnostaa myös näkyvä muutos kropassani. Meillä oli Lakun kanssa aikomus valokuvata molemmista "lähtötilannekuvat" mutta se unohtui projektimme alkuhulinoissa. Pitää siis tyytyä tämänhetkisen tilanteen havainnointiin. Olen kyllä huomannut muutoksia arkisissa tilanteissa jo matkan varrellakin: Kotikeittiössä kuorin omenaa ja säpsähdin, kun jotain liikahti näkökenttäni laitamilla. Etsin syytä ihmeissäni. Hetken kuluttua tajusin sen olleen oma hauikseni.
Muutama viikko sitten tytär silitteli vatsaani ja sanoi: "Äiti tykkään sun masusta, kun sen iho on pehmeä mutta alta kova. Siellä on sellaisia juttuja, niinkuin sulla olisi palloja päällekäin nahan alla." Jee, tässä talossa six-pack ei tarkoita (ainakaan pelkästään) olutta!


Pysähdyin eilen treenin jälkeen salin pukuhuoneen peilin eteen ja yritin katsoa itseäni verraten siihen, mitä heijastuksessa kolme kuukautta sitten näkyi. Kyllä. Hartiaseutu on jykevöitynyt ja olkapäät pyöristyneet. Reisilihakset ja käsivarret ovat vahvistuneet silminnähden. Lihakset näkyvät selkeämmin ihon alta. Pakko se on myöntää, Vuorenvalloituskone tai ei, muutokset tuntuvat kivoilta myös visuaalisessa mielessä.

Henkinen valmistautuminen on vielä hiukan kysymysmerkki. Olen lukenut aiheesta ja kohteesta, katsonut ohjelmia (fiktiivisiä ja dokumentaarisia), olemme Lakun kanssa keskustelleet aiheesta tuntikausia, olen haastatellut oppaita ja kiivenneitä. Mutta en oikein ole varma, mitä muuta minun pitäisi vielä tehdä. Vinkkejä otetaan siis vastaan.

Henkisen kantin pitäisi riittää. Sen verran pässinpäätä on verissä.
Kestän tarvittaessa kipua: olen raahautunut viimeisen kilometrin ja ylittänyt maaliviivan murtuneella jalalla ja pyörtynyt sitten kivusta.
Kestän tarvittaessa raskaita olosuhteita: olen 39 asteen kuumeessa kantanut lumimyrskyssä talvivaelluksella kaverinkin tavarat, koska hän oli liian väsynyt jaksaakseen kantaa niitä.
Tarvittaessa olen urhea, kärsivällinen ja kestän henkistä painetta: olen sanonut äidilleni, etten halua kappaa verhoihini.

En siis usko, että huiputus jää päästä kiinni. Toivottavasti en joudu katumaan näitä sanoja myöhemmin!8 kommenttia:

 1. Repesin tuolle verhokapalle! Lankuttamiseen vinkki: suorituksen jälkeen kannattaa venyttää selällään polvet vatsan päällä selkä pyöreäksi. Säästyt paljolta... Terveisin lankutushaasteen uhri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Pakko myöntää, että venyttely on ollut se osuus, josta kovin helposti tulee luistettua. Ehkäpä lankutushaaste auttaa muistamaan, että se on tärkeä osa harjoittelua. :)

   Poista
 2. Tyhmä kysyy, onko kalliokiipeilyä yhtään vai miksi sitä sanotaan? Jotenkin sain kuvan , että se on sitä vuorikiipeilyä enemmän.
  Hyvä, että edistystä. Jotenkin kaipaa enemmän ehkä henkistä mietiskelyä kuin reeniin ja ruokaan tai ulkonäköön liittyviä, koska niitä blogeja on netti täynnä ja ah niin...no , turhanpäiväisiä.

  Voisiko henkiseen puoleen auttaa fyysisyyskin siinä mielessä, että menee täysin mukavuusalueen ulkopuolelle? Avantoon, pakkasella juoksemaan 20 km reppu selässä tms? Tavallaan kärsimyksen kautta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hienosta palautteestasi!
   Pystysuoraa seinää tapahtuvaa kalliokiipeilyä tuskin tähän reissuun kuuluu, haastetta piisaa vuorikiipeilyssä ja jäätikkökiipeämisesssä. Köysistössä mennään ja hakkujen ja jäärautojen käyttö täytyy ottaa haltuun. Nyt kun opaskuviot ovat selvinneet, saan lähitulevaisuudessa varmasti tarkempaa lisätietoa. Lupaan jakaa tiedon hetimiten. :)

   Olen samaa mieltä, että ulkonäköasiat eivät tässä projektissa ole keskeisiä, ja ulkoisten muutosten tarkastelu on lähinnä osa kehityksen seurantaa. Aloittaessani en osannut kuvitellakaan, kuinka paljon ja kuinka monin eri tavoin Mont Blanc on nyt jokapäiväisessä elämässäni. Tavoitteeni on kertoa kokemukseni kaikesta tekemisestä ja ajatuksistani mahdollisimman monipuolisesti.

   Olet oikeassa. Fyysinen itsensä ylittäminen ja mukavuusalueelta poistuminen varmasti valmistavat henkisesti. Seuraavaksi alkava kestävyysharjoittelu varmasti tuo sitä osa-aluetta mukaan. Esimerkiksi vuorikiipeilijä Carina Räihä kertoi valmistautuessaan käyneensä avannossa ja hyppyrimäen rappusissa. Joten vastaavaa täytyy keksiä! :)

   Kiva että olet mukana tiimissä!

   Poista
 3. Mielenkiinnolla seuraamassa matkaasi :) Pispalan portaat taitaa sijoittua vähän väärälle puolelle, mutta Kaupista löytyykin sitten sekä mäkiä että avanto!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että olet Vuorenvalloitus-tiimissä! Tampereessa on sellainen hyvä puoli, että vaihtelevaa treenimaastoa löytyy. Jos ja kun alkaa joskus harjoittelu puuduttamaan, maisemia voi sentään vaihtaa :)

   Poista
 4. Kiva kirjoitus kun oli vähän enemmän tuota vuorikiipeilyä mukana. Välillä on tullut tunne että ootko sä menossa fitness-kilpailuun. :)
  Atte harjoitteli Dubaissa muistaakseni vesikanisterit repussa joitain portaita ylös ja Carina harjoitteli Helsingin Malminkartanon täyttömäkeä ylös ja alas. Etta mielikuvitusta mukaan vaan.
  Tuota henkistä puolta kannattaa ajatella omalta kannalta että mikä voisi olla itselle se kova paikka psyykkisesti. TIetenkin vuorelle kiivennen kokemukset ovat tarpeen kun ei sitä ns. normi ihminen osaa ajatellakaan mitä siellä vuorella voi kohdata..
  t. Eimi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Eimi!
   hyviä pointteja! Alku on kieltämättä ollut aika "punttipainotteista", kun pääpaino on ollut lihasten kasvattamisessa, jotta sitten on kunnolla jotain, mihin kestävyyttä aletaan synnyttää. Olen itsekin ihan täpinöissäni, kun nyt mukaan alkaa tulla aerobista treeniä enenevässä määrin. Kestävyysharjoittelua, kuten nousuja erilaisissa rinteissä ja rappusissa, on varmasti luvassa lukemattomia tunteja!
   Laku on minua edelle ja treenaa jo nousuja. Hän on luvannut jossain kohtaa kirjoittaa vierailevana kirjoittajana itsestään ja omasta harjoittelustaan. Eli luvassa on myös toisenlaisista lähtökohdista harjoittelevan ihmisen valmistautumisen kuvausta.

   Kokeneiden vuorikiipeilijöiden kanssa keskustelu on erittäin olennaista. Ilokseni voin kertoa, että olenkin nyt päässyt puheisiin muutamien kanssa ja saanut hiukan kaivattua ajatusten vaihtoa sieltä puolelta (lisää toki kaivataan eli halukkaat ilmoittautukaa ihmeessä). Keskustelut ovat olleet todella valaisevia ja pistäneet ajattelemaan asioita uusilta kanteilta. Tulen kertomaan niistä keskusteluista ja niiden herättämistä ajatuksista lisää ihan lähiaikoina!
   Kiitos Eimi loistavista kommenteista ja treenivinkeistä :)

   Poista

Kiitos, kun kysyt, tsemppaat ja/tai kommentoit Janiinan Vuorenvalloitusta!